WALT DISNEY POSTIMERKIT

Walt Disneyn sarjakuva- ja elokuva aiheisten postimerkkien kerääminen on luultavasti se kaikkein ensimmäinen ja kiehtovin keräilymuoto, millä monet lapset maailmassa ovat aloittaneet Disney - harrastuksensa, tietenkin sarjakuvalehtien keräämisen ohella. Nykyisin merkkien tilaaminen ulkomailta internetin avulla on varsin helppoa ja tarjontaa riittää. Erilaisia Disney - postimerkkejä on tähän päivään mennessä julkaistu jo lähes 5000 kappaletta ja yli 40 maassa, joten ihan heti ei aiheet ja keräileminen lopu kesken.

Ensimmäinen virallinen Disney - postimerkki julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1968, eli kaksi vuotta mestarin poismenon jälkeen. Merkin aiheena oli Waltin muotokuva, jonka ympärillä ja taustalla kiertää Disneylandin huvipuistosta tutut hahmot (katso kuva). Kaksi vuotta myöhemmin, 1970, San Marinon posti julkaisi kymmenen merkin sarjan, joka esittelee Disneyn tunnetuimmat sarjakuvasankarit Aku Ankasta ja veljenpojista lähtien. Sarjan korkeimmassa arvossa esiintyy tietenkin itse Walt Disney (katso kuva). Varhaisia kuvia merkeistä julkaistiin suomessa mm. Minä Aku Ankka - jättikirjassa vuonna 1972.

Vuonna 2001 suomalainen Aku Ankka - lehti täytti 50 vuotta, jonka johdosta posti julkaisi aiheesta myös ensimmäisen suomalaisen postimerkkisarjan tarkkaan harkitulla päivämäärällä 13.3.2001. Tarkemmat yksityiskohdat löytyvät alla olevista kuvista ja linkeistä.

ENSIPÄIVÄKUORI
EPKUORI + LEIMA + MERKIT
EPKUORI TAKAOSA
POSTIMERKKIARKKI

Samalla julkaistiin myös aiheeseen liittyvä postikortti - vihkonen, jonka sisältä löytyy haitarina viisi erilaista irti repäistävää korttia. Viides kortti on kuoren etukannessa, joka pitää leikata irti saksilla.

KORTTIKUORI ETU
KORTTI 1
KORTTI 2
KORTTI 3
KORTTI 4
KORTTI TAKAOSA
KORTTIKUORI TAKA

Aku Ankka - merkkisarjan virallinen julkistamistilaisuus pidettiin Helsingin Pääpostissa 7.2.2001. Alla olevista linkeistä voi lukea postin jakamaa tarkempaa tietoa asiasta.


ULKOMAALAISET SUOMI - AIHEISET POSTIMERKIT

Suomi - teemalla on toki julkaistu postimerkkejä maailmalla jo useita vuosia aiemminkin. Lesotho sijoitti vuonna 1988 järjestetyn Finlandia 88 - postimerkkinäyttelyn johdosta julkaistuun sarjaan Mikin ja Hessun suomalaisiin maisemiin, ja Aku Ankkakin pääsi valokuvaajaksi sarjan toiseen pienoisarkkiin. Sarja tosin sisältää joitakin asiavirheitä, kuten ensimmäisen merkin kohdalla Mikki ja Hessu poseeraavat muka presidentinlinnan edustalla, vaikka oikeasti kyseessä on Helsingin Kaupungintalo. Redonda julkaisi myös saman näyttelyn johdosta kahdeksan merkin ja kahden pienoisarkin sarjan, jossa Disneyn hahmoista on tehty Kalevalan sankareita.

L E S O T H O
R E D O N D A
VALIKKO